top of page

Guide til SKAT: Regler og retningslinjer for legater til praktik- og studieophold


Japanese money
Det er sjovt at rejse, og det er endnu sjovere, hvis man kan rejse uden økonomiske bekymringer.

Legater spiller en vigtig rolle for studerende, der søger økonomisk støtte fra forskellige fonde til deres uddannelse eller praktikophold. Når det kommer til beskatning af legater, kan reglerne dog være komplekse og volde nogle problemer for de studerende. I dette blogindlæg giver LetLegat dig en omfattende guide til de gældende regler og retningslinjer for betaling af SKAT i forbindelse med modtagelse af legater og fondsmidler. Nedenfor gennemgår vi en række forskellige scenarier og regler, der gælder for legater fra både danske og udenlandske foreninger og fonde- der er nemlig vigtige forskelle at huske på for de to. Lad os sammen dykke ned i detaljerne.


Indberetning og skattepligt for danske legater: Alle danske skattepligtige foreninger og fonde, der uddeler legater eller fondsmidler, har pligt til at indberette beløbene til Skattestyrelsen. Som modtager af et dansk legat er det vigtigt at være opmærksom på denne indberetning, da det slutteligt er dit eget ansvar, at denne er angivet korrekt. Som udgangspunkt er legater skattepligtige, men der kan dog være visse tilfælde, hvor legater og fondsmidler kan være skattefrie.


Skattefrihed for studierejser: Et studielegat, der bruges til studierejser mellem Danmark og et studiested i udlandet, Færøerne eller Grønland, kan være skattefrit. Det er dog et vigtigt krav, at legatet anvendes til at dække sædvanlige udgifter til rejser og meromkostninger ved opholdet. De skattefrie satser for kost og småfornødenheder i 2023 er 555 kr. pr. døgn og for logi er det 238 kr. pr. døgn. Efter de første 12 måneder på studiestedet skal faktiske, dokumenterede udgifter til kost og småfornødenheder anvendes i stedet for standardsatserne. Angivelsen til SKAT bliver derfor mere kompliceret for længerevarende studieophold, imens studerende på udvekslingsaftaler varende et enkelt semester eller to slipper lettere. Det er stadig lovligt at anvende standardsatsen for logi efter 12 måneder.


Skattefrihed for undervisningsudgifter og betaling til studiestedet: Hvis legatet dækker dokumenterede udgifter til undervisning eller betaling til studiestedet, kan denne del af legatet være skattefri. Dette kan omfatte udgifter til undervisningsmaterialer, kursusgebyrer, laboratorieafgifter og lignende.


Regler for udenlandske legater: Reglerne for legater fra udenlandske foreninger og fonde kan være en del mere komplekse. Modtagere af sådanne legater skal være opmærksomme på at sikre korrekt indberetning og overholdelse af skattelovgivningen, da disse legater ikke automatisk indberettes til SKAT. Det er vigtigt at konsultere Skattestyrelsen for at få vejledning om specifikke regler og procedurer for det givne udenlandske legat.


Rapportering af overskydende beløb: Hvis der er et overskydende beløb fra et legat, som ikke forventes at blive tilbagebetalt af legatudbyderen, skal dette beløb medtages som almindelig indkomst på selvangivelsen. Det er vigtigt at være ærlig og opmærksom på denne rapportering og følge gældende skatteregler.


Det ovenstående kan måske lyde overvældende, men der er dog ingen grund til bekymring. Du skal blot sørge for at læse betingelserne i det vedhæftede materiale, hvis du modtager et legat. Her vil det fremgå, om legatet er skattefrit og automatisk indmeldes til SKAT. Hvis det fremgår, at legatet er skattepligtigt, så anbefaler LetLegat, at du retter i din forskudsopgørelse, således du ikke får en ubehagelig overraskelse ved næste årsopgørelse. Foreninger og legatudbydere har også pligt til at indberette de skattepligtige legater, så her skal du også blot kontrollere, at disse fremgår af dine skatteoplysninger her.


Hvis du er i tvivl, så er du som kunde hos LetLegat altid velkommen til at sprøge til råds. Hvis du har bestilt en personlig legatliste eller hjælp til din motiverede ansøgning, så vil vi være tilgængelige gennem hele dit udvekslingseventyr- før, imens og efter. Du kan læse mere om LetLegat og vores produkter her.


Du skal også være opmærksom på, at skattelove og regler kan ændre sig over tid, og det er vigtigt at holde sig opdateret på de gældende regler. Ved at være opmærksom på disse regler kan du maksimere fordelene ved skattefrihed for legater og undgå potentielle skattemæssige udfordringer. Læs mere omkring de nyeste regler hos SKAT her.

299 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page