top of page

Den komplette legatansøgning: Hvilke dokumenter skal du have klar?

Når man begynder at sende legatansøgninger, er det både vigtigt og rart at have alle nødvendige dokumenter klar. De specifikke dokumentkrav kan variere meget mellem forskellige legatudbydere, men der er visse dokumenter, som de fleste kræver eller forventer at modtage. I dette blogindlæg vil vi guide dig gennem de vigtigste dokumenter, som du skal have klar, når du begynder at sende legatansøgninger.


Supertree Grove Gardens by the bay
I foråret 2022 realiserede jeg min drøm om et studieophold i Singapore. Dette havde ikke været muligt uden støtte fra en lang række fonde og legatudbydere.

En veludarbejdet motiveret ansøgning og et opdateret CV er fundamentet for enhver legatansøgning. Den motiverede ansøgning giver dig mulighed for at præsentere dig, din personlighed, dine mål, ambitioner og relevante erfaringer, mens CV'et viser din uddannelsesmæssige og professionelle baggrund. Det er vigtigt at gøre begge dokumenter klare, præcise og målrettede for at fange legatudbyderens opmærksomhed. Hvis du har problemer eller udfordringer med at få skrevet en god motiveret ansøgning, så kan vi anbefale dig at bestille hjælp til denne på vores side. Du kan læse mere om, hvad vi kan gøre for dig her.De fleste legatudbydere ønsker også at se dokumentation for dine karakterer samt et optagelsesbrev fra dit praktik- eller studiested. Karakterudskrifter kan give legatudbyderen en idé om din akademiske præstation, mens optagelsesbrevet bekræfter din accept på den pågældende institution og dokumenterer dit udenlandsophold. Hvis du ikke har optagelsesbrevet ved ansøgningstidspunktet, kan du normalt fremsende det senere, inden legatet udbetales- hvis du er så heldig at modtage legatet.


Hvis du planlægger at deltage i en meritgivende udveksling som del af en dansk uddannelse, kan nogle legatudbydere anmode om en forhåndsgodkendelse af merit fra dit universitet. Dette dokument viser, hvilke kurser eller fag du har fået godkendt i forbindelse med udvekslingsprogrammet. Denne kan normalt indsendes tættere på udbetalingstidspunktet, hvis dit universitetet eller uddannelsessted er langsom til at godkende dine ønskede kurser.


Mange legatudbydere kræver også en vedhæftet årsopgørsel for at dokumentere dine økonomiske midler. Dette dokument giver legatudbyderen et overblik over din indkomst og eventuelle formueforhold. Nogle legatudbydere kan også anmode om din partners eller samenlevers årsopgørsel som en del af dokumentationsprocessen. Derudover kan der være nogle legatudbydere, der ønsker et bankbrev, hvor din bank bekræfter dine disponible midler på en given dato. Ganske få udbydere beder dig også kommentere på dine forældres mulighed for at bidrage økonomisk til dit studieophold. Dette kan både dække dine forældres formue, samt, deres ddannelsesmæssige baggrund.


Selvom det ikke er et krav for mange legater, kan en stærk anbefaling fra en fagperson, der kender dig godt, give din ansøgning ekstra troværdighed og styrke. Anbefalingen bør komme fra en person, der kan tale om dine faglige præstationer, evner eller karaktertræk, som er relevante for det specifikke legat, du ansøger om. En god anbefaling kan give legatudbyderen en positiv vurdering af dine kvalifikationer og potentiale.


Du skal være opmærksom på, at nogle legatudbydere har specielle ansøgningsskeamaer, som de kræver, at du udfylder. Disse skemaer kan være meget forskellige fra legat til legat, og det er meget vigtigt at udfylde disse grundigt og korrekt. Det er også vigtigt at notere sig, om legatudbyderen har specifikke krav til, hvordan du underskriver dine dokumenter. Nogle fonde kræver, at du printer, underskriver og scanner dine dokumenter, imens andre er tilfredse med en digital underskrift.


Når du forbereder dig til at sende dine legatansøgninger, er det vigtigt at have alle nødvendige dokumenter klar og i orden. Læs grundigt kravene igennem for hvert legat, du ansøger om, og sørg for at levere de påkrævede dokumenter til tiden, så du ikke automatisk går glip af støtte. Ved at være velforberedt øger du dine chancer for at opnå den økonomiske støtte, du har brug for til dit praktik- eller studieophold. Husk at tilpasse dine ansøgningsdokumenter til de specifikke fonde eller legatudbyderes krav og sørg for at formidle dine kvalifikationer og motivation på en overbevisende måde. Med de rette dokumenter og en velskrevet ansøgning har du gode muligheder for at opnå legatfinansiering til at realisere dine uddannelsesmæssige mål. Vil du optimere dine chancer for at modtage støtte, så læs mere om, hvordan LetLegat kan hjælpe dig med at få råd til dine udvekslingsdrømme her.


103 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page